Nowledge and attitudes about veg(etari)an diets among nutrition professionals in Argentina

Authors

  • María Marta Andreatta Centro de Investigaciones y Estudios sobre Cultura y Sociedad-CIECS. CONICET y Universidad Nacional de Córdoba, Argentina.

Keywords:

vegetarian diets, key nutrients, dietitians, Argentina, B12 vitamin, knowledge

Abstract

Introduction: globally, the number of people who adhere to different variants of vegetarian diets has been progressively increasing. This involves, among other challenges, having health and nutrition professionals who can respond to the particular needs and demands of these groups.
Objective: to search knowledge and attitudes of graduates in Nutrition of Argentina on ovo-lacto-vegetarian and vegan diets.
Materials and method: for this observational, exploratory and cross-sectional study, a questionnaire was designed to assess knowledge and attitudes about veg(etari)an diets. The sampling was non-probabilistic, intentional, summoning nutrition professionals residing in Argentina. The statistical program SPSS 29.0.0.0 was used for data analysis.
Results: the sample consisted of 318 professionals. Higher levels of information about key issues of veg(etari)an food and nutrition, as well as attitudes oriented to interest in the impact of diet on the environment and / or animal welfare, were significantly associated with belonging to the youngest age range, fewer years elapsed since graduation from the undergraduate career and adherence to ovo-lacto- vegetarian and vegan diets. The vast majority of professionals expressed acceptance and understanding towards the choices of vegan patients.
Conclusions: the knowledge and attitudes observed would be more related to generational circumstances and personal choices than to academic training. It is necessary to systematically include in the undergraduate courses contents of veg(etari)an food and nutrition with a comprehensive approach, contemplating nutritional, environmental and sociocultural aspects. 

Author Biography

María Marta Andreatta, Centro de Investigaciones y Estudios sobre Cultura y Sociedad-CIECS. CONICET y Universidad Nacional de Córdoba, Argentina.

Licenciada en Nutrición y Doctora en Ciencias de la Salud por la Facultad de Ciencias Médicas de la Universidad Nacional de Córdoba. Realizó estudios postdoctorales en el Centro de Estudios Avanzados, UNC, y en la University of Illinois at Urbana-Champaign. Actualmente es Investigadora Adjunta de CONICET en el Centro de Investigaciones y Estudios sobre Cultura y Sociedad, CONICET y UNC, donde se dedica al estudio de la alimentación veg(etari)ana. A lo largo de su carrera ha publicado numerosos artículos científicos en torno a la temática de la alimentación y la salud en revistas nacionales y extranjeras. Se desempeñó como docente de grado en la Escuela de Nutrición, UNC, entre 2003 y 2011. Desde entonces, se ha dedicado a la enseñanza de postgrado. En el año 2019 fue directora y docente del curso de postgrado “Alimentación veg(etari)ana: salud, ética y sustentabilidad” de la Escuela de Nutrición de la UNC. Participa en comités asesores y como revisora externa en revistas científicas nacionales y extranjeras. Entre 2021 y 2022 realizó una experiencia de trabajo en la ONG internacional Sinergia Animal como Directora de Investigaciones.

Published

2023-09-16

How to Cite

Andreatta, M. M. (2023). Nowledge and attitudes about veg(etari)an diets among nutrition professionals in Argentina. DIAETA, 41, e2304103. Retrieved from https://diaeta.aadynd.org.ar/index.php/2022/article/view/10

Issue

Section

Artículos Originales